Energielabel C hoeft pas in 2023, dus waarom nu al beginnen?

Energielabel C hoeft pas in 2023, dus waarom nu al beginnen?

Energielabel C hoeft pas in 2023, dus waarom nu al beginnen?

1 dec. 2023

1 dec. 2023

1 dec. 2023

Pijpinstallatie dak EVM Vastgoedmanagement
Pijpinstallatie dak EVM Vastgoedmanagement
Pijpinstallatie dak EVM Vastgoedmanagement

U heeft een kantoor en nog geen energielabel C. Dat is geen probleem, want dat hoeft pas per 1 januari 2023.

Tijd genoeg, dus waarom nu al beginnen?

Edwin van der Leije van EVM Vastgoedmanagement kent minstens zes redenen waarom het in uw voordeel is om toch nu al uw energielabel te bepalen en de benodigde werkzaamheden te plannen.

Eerst even de theorie

Per 1 januari 2023 moet elk kantoor groter dan 100m2 minimaal energielabel C hebben. Voldoet het pand dan niet aan de eisen, dan mag u het pand vanaf die datum niet meer als kantoor gebruiken. Ook bij de oplevering, verkoop of verhuur van uw pand of het verlengen of vernieuwen van de huurovereenkomst, bent u verplicht een energielabel te overleggen. Deze verplichting staat in het Bouwbesluit.

Een energielabel laat de energieprestatie van het gebouw zien. Ook maakt het energielabel duidelijk welke energiebesparende maatregelen mogelijk zijn. Hierdoor heeft ok gelijk aanzienlijk minder energielasten.

Wanneer u uw label niet kent, of een energielabel heeft van D of hoger, kunt u wel aanvoelen dat de verplichting tijd en geld gaat kosten. Maar vroeg beginnen kan de pijn verminderen en zelfs iets opleveren.

Minimale overlast

Wanneer u vroeg met de aanpassingen voor het energielabel aan de slag gaat, kunt u de werkzaamheden zo inplannen dat de overlast minimaal is. De primaire bedrijfsprocessen komen dan niet in gevaar.

Betere keuzes

Wanneer u vroeg begint heeft u meer tijd om een goede keuze te maken, die ook voor de langere termijn profijtelijk zijn. U wordt niet gedwongen om snelle aanpassingen of vervangingen te doen, maar u neemt duurzame en effectieve lange termijn beslissingen. Denk bijvoorbeeld aan klimaatinstallaties op elektriciteit in plaats van gas. Ook stelt het gebrek aan tijdsdruk u in staat om keuzes te maken die passen bij de missie en visie en waarden van uw bedrijf.

Tijd voor subsidies

Wanneer u vroeg begint heeft u tijd om te onderzoeken of er subsidies van toepassing zijn, en om deze aan te vragen. Dat scheelt! De subsidiewijzer van RVO geeft een overzicht van verschillende financiële regelingen waarvan u gebruik kunt maken.

Optimale terugverdientijd

Goede investeringen hebben een optimale terugverdientijd. Wanneer u vroeg begint met het in kaart brengen van uw energielabel, heeft u alle tijd om de juiste afwegingen te maken. Dan gaat het bijvoorbeeld om het bepalen van het financieel meest gunstige moment om een oude installatie te vervangen, namelijk vóórdat de onderhoudskosten stijgen.

Passend in MJOP

Uw meerjarenonderhoudsplanning bevat al werkzaamheden waarvoor de boel overhoop gehaald moet worden. Door de werkzaamheden voor het energielabel hiermee slim te combineren, blijven overlast en kosten zo veel mogelijk beperkt. Bovendien kunt u dan kosten onderbrengen in uw eigen begroting.

Voorbereid op de toekomst

In 2023 wordt energielabel C dus verplicht voor kantoren. Maar gelet op de doelstellingen voor 2025 kunt u verwachten dat in 2030 een A-label wordt vereist voor kantoorpanden. Waarom zou u dan niet gelijk de investeringsmogelijkheden voor een A-label onderzoeken? Regeren is vooruit zien.

Klaar voor een persoonlijk advies?

Laat hier uw naam en telefoonnummer achter en wij nemen persoonlijk contact met u op om uw vastgoedvragen te bespreken. Een helder antwoord is slechts één telefoontje verwijderd.