Noodverlichting: gaat er bij u een lampje branden?

Noodverlichting: gaat er bij u een lampje branden?

Noodverlichting: gaat er bij u een lampje branden?

1 dec. 2023

1 dec. 2023

1 dec. 2023

Verstopte dakgoot EVM Vastgoedmanagement
Verstopte dakgoot EVM Vastgoedmanagement
Verstopte dakgoot EVM Vastgoedmanagement

Het is een nachtmerrie scenario. Opeens staat het gebouw vol met rook. De bezoekers raken in paniek en zoeken een veilige uitweg. Bovenaan de trap brandt de groene, geruststellende noodverlichting. “Daar moeten we heen” roep je tegen de mensen om je heen. Maar als je bovenaan de trap komt, is de deur dichtgemetseld.

Ik trof deze situatie daadwerkelijk aan in een tijd dat de regels rondom noodverlichting nog niet zo streng waren. Maar dat is sinds 2012 veranderd.

Ten eerste zijn eigenaren van vastgoed verantwoordelijk voor goede noodverlichting die voldoet aan de richtlijnen, en die goed wordt onderhouden. Ten tweede zijn huurders verantwoordelijk voor het onderhoud van de noodverlichting en de jaarlijkse inspectie. Werkgevers zijn ten derde verantwoordelijk voor de veiligheid van hun werknemers. Tot slot heeft de brandweer een handhavende en controlerende functie.

Noodverlichting is van levensbelang

Noodverlichting is een vorm van verlichting die wordt ingeschakeld als de elektriciteitsvoorziening uitvalt. Het is van levensbelang bij calamiteiten. Om een goede werking te garanderen is jaarlijks onderhoud en inspectie essentieel en wettelijk verplicht.

De norm voor noodverlichting verdeelt de noodverlichtingsinstallatie in diverse onderdelen. De algemene term ‘noodverlichting’ wordt onderverdeeld in stand-by-verlichting, nood-evacuatieverlichting, vluchtwegverlichting en anti-paniek-verlichting.

Niet vrijblijvend

Het regelen van de veiligheid in een gebouw is geen vrijblijvende zaak. Er is wet- en regelgeving die is vastgelegd in de Arbowet en het Bouwbesluit 2012, en waar iedereen zich aan moet houden.

Noodverlichting is een van de noodzakelijke voorzieningen, omdat deze een veilig gebruik van de vluchtwegen en nooduitgangen mogelijk maken. In de Europese norm NEN-EN 1838:2013 is vastgelegd welke eisen er gelden voor verlichtingsarmaturen.

Checklist noodverlichting

Nood-evacuatieverlichting geeft aan hoe mensen veilig kunnen vluchten. Is in uw ruimte de noodverlichting op deze wijze geplaatst?

Is er noodverlichting bij…

iedere uitgangsdeur voor ontruiming
alle trappen, waarbij iedere tree direct licht ontvangt
elke niveauverandering
iedere vluchtweg-aanduiding en nooduitgang
elke richtingsverandering van de vluchtweg
elke kruising van gangen
de ontruimingsuitgang
de eerste hulp-post (5 lux)
iedere brandblusvoorziening of brandmeldpunt (5 lux)
Wanneer een van de bovenstaande punten niet in orde is, moet u een RI&E (Risico Inventarisatie en Evaluatie) laten doen en de noodzakelijke aanpassingen uit (laten) voeren.

Onderhoud en inspectie noodverlichting

Jaarlijkse inspectie en onderhoud van noodverlichting is verplicht en is zelfs in een groeiend aantal gemeenten vereist voor de gebruiksvergunning. Deze zaken vallen onder de verantwoordelijkheid van de huurder. Is dit bij u goed geregeld?

EVM Vastgoedmanagement ondersteunt u bij alle aspecten rond de veiligheid van uw gebouw. Wij kunnen de stand van zaken opnemen, offerte uitbrengen en reparaties uitvoeren voor de noodverlichting en vluchtwegverlichting. Ook voor het onderhoudscontract voor jaarlijkse inspectie en onderhoud kunt u bij ons terecht. Neem snel contact op met EVM Vastgoedmanagement!

Klaar voor een persoonlijk advies?

Laat hier uw naam en telefoonnummer achter en wij nemen persoonlijk contact met u op om uw vastgoedvragen te bespreken. Een helder antwoord is slechts één telefoontje verwijderd.